Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Η ιστιοπλοΐα στο Σχολικό Δίκτυο.

To Αργοναυτικό Πάρκο από το 2008 προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα σύνδεσης του Ελληνικού σχολείου με τη θαλάσσια δραστηριότητα, επιστήμη και τεχνολογία (βλ. Καλλιστώ 2008 - Blog ArYA - Σχολικό Δίκτυο, Σχολικά προγράμματα στο Αργοναυτικό πάρκο). Στo Blog θα δημοσιοποιήσουμε πολλά...

To Project ¨ Kieler Schülersegeln¨ που διεξάγεται στη Γερμανία και παρουσιάζεται στις ιστοσελίδες του Boot 2010, τίθεται σε σχολιασμό και προβληματισμό της δικής μας οπτικής.

BOOT 2010: Όλοι οι μαθητές του Κιέλου στο Schleswig-Holstein, έχουν την ευκαιρία να μάθουν ιστιοπλοΐα σε τέσσερεις σχολικές βάσεις, μέσα από το σχολικό τους πρόγραμμα, να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία στη θάλασσα και να γίνουν πρεσβευτές της πόλης τους ...

Εκπαίδευση εκπαιδευτών, ολιστική εκπαίδευση για την ιστιοπλοΐα (Ασφάλεια, Αγωγή, Περιβάλλον), ομαδική εργασία μαθητών, είναι οι κεντρικοί στόχοι του προγράμματος που διεξάγετε πιλοτικά σε τέσσερεις ¨σχολικές¨ βάσεις για 3000 μαθητές. Το Project ¨Kieler Schülersegeln¨ αναφέρετε σε 25.000 φοιτητές και μαθητές από 50 σχολεία στο Κίελο (Μάιο έως Σεπτέμβριο), ενώ νέες σχολικές Βάσεις προβλέπονται σε όλη τη Γερμανία. Η κατανομή των σχολείων στις βάσεις σήμερα γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης, Έρευνας και Πολιτισμού του ομοσπονδιακού κράτους Schleswig-Holstein.

Τι κερδίζει η Γερμανία από το Project:
• τη σύνδεση της νεολαίας με κίνητρα που προωθούν νέα καινοτόμο τεχνολογία
• τη συστηματική εξοικείωση των νέων με την ιστιοπλοΐα ανά γενιές
• την εφαρμογή σύγχρονης εκπαιδευτικής πρακτική - βάση της επιστήμης - που θα οδηγήσει σε νέο τρόπο ζωής της νεολαίας.
• την συνολικότερη ωφέλεια στην, τουριστική και εμπορική πλευρά της ιστιοπλοΐας.

Γενικά οι γερμανοί πιστεύουν ότι με το πρόγραμμα θα ενισχυθεί σημαντικά και θα ξυπνήσει το ενδιαφέρον για θαλάσσιες δραστηριότητες, επισημαίνοντας ότι η ιδέα της συστηματικής εισαγωγής της ιστιοπλοΐας στα σχολεία αποτελεί σημαντική συμβολή για το μέλλον της θαλάσσιας πόλης του Κιέλου και της περιοχής του Schleswig-Holstein.
Οι συντελεστές του Project προέρχονται από το χώρο του αθλητισμού, της επιστήμης και των επιχειρήσεων. Το κέντρο ιστιοπλοΐας του πανεπιστημίου του Κιέλου (CAU), το Γερμανικό ινστιτούτο ναυπηγικής βιομηχανίας (FH) και η Ναυπιγική Βιομηχανία του Κιέλου.

Πηγή: Boot 2010, Seemannschaft/ Schülersegeln in Schleswig-Holstein
Φωτογραφίες: Arne Biederbeck, CAU Kiel, David Bunde

Δεν υπάρχουν σχόλια: